pátek 29. května 2015

Co je to IČO a DIČ?

Každý z nás tyto zkratky IČO a DIČ nejednou viděl nebo slyšel. Skutečně ale všichni víme, co opravdu znamenají? Pojďme se na význam těchto šesti písmenek podívat společně. Krátce a výstižně, IČO je identifikační číslo osobyDIČ je daňové identifikační číslo.
A teď trochu podrobněji a zblízka, jak se tato čísla vytvářejí, co vyjadřují a komu se přidělují.

IČO

Začněme tím známějším, identifikačním číslem. Je to unikátní osmimístné identifikační číslo právnické osoby, podnikající fyzické osoby nebo organizační složky státu. Značka IČO je jako oficiální zkratka podle zákona o základních registrech uváděna od 1. července 2010.

Přidělování čísla

IČO nesmí být přiděleno žádnému jinému subjektu, a to ani v případě zániku původního nositele identifikačního čísla. Výjimkou je změna právní formy společnosti nebo družstva. V takovém případě má být společnosti ponecháno původní číslo. Pokud se subjekt zabývá více různými činnostmi, i v takovém případě má jedno číslo. IČO je přidělováno:
  • právnickým osobám a zahraničním osobámnadacím a obecně prospěšným společnostem rejstříkovým soudem
  • fyzickým osobám živnostenským úřadem
  • sdruženímpolitickým stranám a politickým hnutím Ministerstvem vnitra
  • církvím a náboženským společnostem Ministerstvem kultury
  • školským právnickým osobám a veřejným výzkumným institucím Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy
  • veřejným neziskovým ústavním zdravotnickým zařízením Ministerstvem zdravotnictví
  • ostatním ekonomickým subjektům Českým statistickým úřadem
IČO nemají fyzické osoby vykonávající svou činnost podle autorského zákona a fyzické osoby, které provádějí zprostředkovatelskou činnost pro stavební spořitelny. Tyto osoby se prokazují rodným číslem.

Struktura čísla

Způsob tvorby IČO je stanoven podle Zákona o státní statistické službě a vytváří ho Český statistický úřad. Ten je také pověřený evidencí všech vydaných čísel. Pro Českou republiku má IČO osm čísel. Poslední číslice je kontrolní. Stejné principy platí pro Slovensko a jeho identifikační čísla.

DIČ

Dostáváme se k daňovému identifikačnímu číslu, které může být pro mnohé méně známé. Nicméně jeho podstata není o nic víc záludná. Daňové identifikační číslo přiděluje správce daně (tedy finanční úřad) poté, co se daňový subjekt zaregistroval. Je identifikováno dvěma písmeny představujícími kód země a dále číslem plátce daně. Finančnímu úřadu je pomocí DIČ sdělována totožnost daňového poplatníka. Je důležité pro správnou identifikaci všech odváděných plateb.
DIČ identifikuje plátce v rámci celé Evropské unie. Evropská komise také nabízí službu, pomocí které je možné kontrolovat správnost čísla. Pokud patříte mezi plátce DPH, jste povinni uvádět DIČ na všech vašich daňových dokladech.
Jak už jsme uvedli, daňové identifikační číslo se skládá z kódu CZ a dále kmenové části, která je tvořena tzv. obecným identifikátorem. Identifikátorem je u fyzické osoby zpravidla rodné číslo. U právnické osoby je pak kmenovým identifikátorem její IČO.

1 komentář:

  1. Jsou to základní věci, které by měl každý podnikatel vzít. Jednoduše řečeno, pokud tohle nemáte, tak nepodnikáte. Nebo teda alespoň IČ. DIČ je pak jen přihlášení k daňové povinnosti, tedy identifikátor toho, že odvádíte DPH z vaší podnikatelské činnosti. A pak je to taky třeba dobrá signalizace bance, když máte podnikatelský úvěr, respektive když o něm žádáte. ;-)

    OdpovědětVymazat