úterý 2. června 2015

Co je obchodní podíl?

Obchodní podíl představuje účast společníka v obchodní společnosti a je spojený s právy a povinnostmi plynoucí právě z ustanovení obchodní společnosti. Kromě akciové společnosti může mít každý společník ve společnosti pouze jeden obchodní podíl a nemůže být představován cenným papírem. Při navýšení vkladu se společníkovi výše jeho podílu zvyšuje, ale stejně tak se může i snížit.
Obchodní podíl lze převádět na jiného společníka, pokud smlouva nestanoví jinak. Dále je předmětem dědictví a oceňuje se mírou účasti společníka na čistém obchodním majetku, který připadá na jeho podíl. Při odchodu ze společnosti má dosavadní společník právo na tzv. vypořádací podíl. Pokud se společnost ruší s likvidací, vzniká právo na podíl z likvidačního zůstatku.


Dvě stránky podílu

Obchodní podíl má dvě stránky, kvalitativní a kvantitativní.
  • Kvalitativní stránka podílu je daná nedělitelným souhrnem práv a povinností plynoucích z účasti společníka ve společnosti. Zahrnuje například i míru, ve které je možné s podílem disponovat. Jejich celý výčet je obsažen v zákonné úpravě i v textech korporátních dokumentů (ve společenské smlouvě nebo v zakladatelské listině). Jednotlivá práva a povinnosti není možné od ostatních vydělovat. U kvalitativní stránky obchodního podílu dále rozlišujeme:
  • Majetková práva, do jejichž rámce zahrnujeme právo na podíl zisku a právo na vypořádání společníka a společnosti.
  • Nemajetková práva, která se dělí na právo podílet se na kontrole a řízení společnosti a právo na informace o záležitostech společnosti.
  • Majetkové povinnosti, kam řadíme vkladovou povinnost a povinnost kompenzovat ztráty společnosti.
  • Nemajetkové povinnosti, kam patří povinnost zdržet se konkurenčního jednání. Dále pak ostatní povinnosti, které bývají zpravidla založeny společenskou smlouvou a vyplývají z konkrétních poměrů dané společnosti.

  • Kvantitativní stránka podílu pak zahrnuje tyto faktory:
  • Hodnotu podílu, která se mění podle výsledků hospodaření společnosti. Tato hodnota je závislá na rozsahu práv a povinností společníka a na hodnotě čistého obchodního majetku společnosti.
  • Výši nebo velikost podílu, která určuje rozsah, v němž společník vykonává svoje práva (např. hlasovací právo) a je jakožto společník povinen plnit své povinnosti.
Vzhledem k tomu, že v českém právním prostředí existuje několik typů obchodních společností, do jisté míry se vždy liší úprava obchodního podílu a práv, která jsou s ním spojena. Charakter obchodního podílu závisí především na tom, zda se jedná o osobní nebo kapitálovou obchodní společnost.

1 komentář:

  1. Dobrý den, máte to dobře, byť hodně stručně, sepsané. Překvapuje mě, kolik lidí chce dneska zakládat firmy, společnosti, a tohle to neví. Čest výjimkám. Třeba znám jednu firmu, kde dělají tiskové produkce a to vedení jsou fakt profíci, kteří mají tu teorii podnikání skvěle zmáknutou, že snad nepotřebují ani účetní. :)

    OdpovědětVymazat