úterý 2. června 2015

Založení firmy a podniku: Jak nejlépe postupovat?

Máte už nějakou dobu touhu osvobodit se z pracovního poměru a realizovat svůj vlastní podnikatelský sen? Proč ne. Společně se podíváme ne to, jaká forma podnikání bude nejlepší a jaké informace je třeba předem znát, aby se vše mohlo zdárně rozběhnout.


Jako živnostník nebo obchodní společnost?

První otázka, co vás napadne, se možná týká toho, jaký typ podniku bude nejvhodnější. Pokud máte prvotní obavy, začněte s jednodušším způsobem, tedy jako živnostník.

  • Většina podnikatelů začíná jako osoba samostatně výdělečně činná. Zahájení takového podnikání je o poznání jednodušší. Nejdůležitějším krokem je návštěva živnostenského úřadu a žádost o vydání živnostenského oprávnění případně koncese. Poté, co vyplníte tzv. Jednotný registrační formulář, zapíšete se k platbám na zdravotní a sociální pojištění. Na finančním úřadu se pak registrujete k dani z příjmu fyzických osob.
  • Živnostenské oprávnění je dostupné skoro pro každého.
  • Můžete podnikat i bez velkých investic.
  • A co hlavně, sami jste svým pánem.

Pokud chcete přeskočit začátečnickou příčku a chcete se pustit do něčeho o trochu složitějšího, můžete začít podnikat prostřednictvím obchodní společnosti. Jednotlivé náležitosti založení se pak odvíjí od konkrétního typu společnosti.

  • Společnost s ručením omezeným.
Je nejrozšířenější právnickou osobou v České republice. K jejímu založení stačí pouze jedna osoba, majitel nebo zakladatel. Vstupní finanční prostředky k podnikání ve společnosti s ručením omezeným jsou pouze 200 000 Kč, které lze rovněž zajistit bankovním úvěrem. Vyžaduje zápis do obchodního rejstříku nebo vedení účetnictví. V tomto smyslu je tedy s. r. o. na provoz o něco náročnější. Vyplatí se zajistit si účetní, která vám vypomůže s veškerou evidencí.
  • Máte možnost vyšších zisků s přijatelným rizikem.
  • Snadnější získání prestižního jména a důvěryhodnosti u klientů.
  • Tato forma podnikání je v ČR rozšířená a velice dobře dostupná.

  • Akciová společnost.
Akciová společnost nepatří mezi formy podnikání, které jsou vhodné pro všechny. Už jen proto, že základní kapitál je o poznání vyšší než u s. r. o., jedná se o 2 000 000 Kč.
  • Její výhodou je, že je majetek rozdělen mezi akcionáře. Samotný majitel tak nemusí mít majetek pouze ve svých rukách. Pokud je však ve vedení sám, měl by držet alespoň nadpoloviční většinu akcií.
Akciových společností není v České republice tolik, jsou spojené s poměrně náročnou administrativou. I tak jsou ale poměrně oblíbené.

  • Komanditní společnost a veřejná obchodní společnost.
Obě dvě společnosti patří mezi osobní obchodní společnosti. Oba typy ke svému fungování potřebují minimálně dvě osoby podnikající pod společným jménem. Komanditní společnost i veřejnou obchodní společnost tvoří společníci, kteří ručí celým svým majetkem.
  • Tento způsob podnikání je vhodný pro všechny, kdo chtějí založit menší společnost, ale zároveň se bojí podnikat sami. Osoby samostatně výdělečně činné vždy podnikají jen samy za sebe.

Nyní znáte základní rozdělení a základní princip možných forem podnikání. Vaše rozhodnutí se vždy bude do jisté míry odvíjet od toho, jakou míru rizika jste ochotni podstoupit.

6 komentářů:

  1. Bylo skvělé vědět, že existuje upřímný věřitel půjček, který ví o pomoci půjčce s nízkou sazbou 2. vždy zůstaneme pokorní a nikdy se nevzdáme financí mého projektu a za nabídku půjčky, kterou mi pedro poskytl, jsme opravdu vděční za pomoc a podporu, kterou jsme obdrželi, jak jsme diskutovali, kontaktujte pedroloanss@gmail.com pro více informací o jeho nabídce půjčky .

    OdpovědětVymazat
  2. Mockrát díky za vysvětlení. Já v současnosti podnikám jako OSVČ, nicméně už delší dobu mě právě založení s.r.o. hodně láká. Myslím si, že v mém případě by to už mělo smysl. Koukala jsem, že je ohledně toho ale hodně papírování, což mě celkem děsí. I tak do toho ale asi půjdu, protože výhody v mém případě převažují nevýhody.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky podnikám jako živnostník a ve spoustě ohledů mi to vyhovuje. Mám takový menší obchod, který se zaměřuje na prodej šroubových kompresorů. Překvapivě mám poměrně dost zákazníků. Ono to ale asi z velké části bude tím, že v našem regionu žádný podobný obchod není.

    OdpovědětVymazat
  4. Před založením živnosti bych si v první řadě ujasnil, jak a s kým chci podnikat. Spousta lidí podceňuje věci jako akvizice klientů, udělají si živnost, začnou platit životní a sociální pojištění, ale sedí doma a čekají, až jim zazvoní telefon. Tak takhle to teda moc nefunguje. Osobně bych do podnikání, kdy nemám zajištěný přísun nových klientů, nikdy nešel.

    OdpovědětVymazat
  5. Co to tak sleduji, tak v dnešní době je čím dál populárnější i začínání podnikání v podobě startupů. Vzniká jich čím dál více, některé více, jiné méně úspěšné. Pokud bych si v dnešní době rozjížděl vlastní podnikání, asi bych se tedy vydal právě touto cestou. Asi bych si rozjel něco v digitální sféře, ideálně bych to spojil i s nějakou vlastní aplikací. Programování takové aplikace sice asi nebude jednoduché, ale naštěstí jsou tu dnes i firmy, které se přímo na vývoj aplikací pro startup specializují.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky vysvětlené. Když jsem začínal s podnikáním, tak jsem do toho šel s vizí, že během pár let na tom budu tak dobře, že bude moje pánská peněženka praskat ve švech. Bohužel jsem ale velice rychle zjistil, že až tak jednoduché to nebude. Nicméně teď podnikám už šestým rokem a musím říct, že se moje situace v tomto ohledu rok od roku lepší.

    OdpovědětVymazat