úterý 2. června 2015

Daňové změny v zákonech s příchodem roku 2015

Jako každý příchod nového roku, i ten 2015 přinesl nové změny v zákonech. A i přesto, že se rok pomalu přehoupl do druhé poloviny, pojďme se společně podívat právě na daňové změny. Některé z nových změn jsou nápomocné, jiné jsou naopak spíše k nepřízni podnikatelů.

Změny v zákoně o daních z příjmů

  • Podnikatelé. Limit pro všechny paušální výdaje teď odpovídá tržbám ve výši 2 milionů Kč. Procentní výše paušálů zůstávají nezměněny, stejně jako obecná možnost uplatnit výdaje ve skutečné výši bez dalších omezení.
  • Malí podnikatelé. Do konce roku 2014 mohli podnikatelé s menším počtem zaměstnanců než 26 hradit nemocenské pojištění se sazbou 3,3 % a následně odečíst od plateb pojistného na sociální zabezpečení polovinu částky zaplacené jako náhradu mzdy při pracovní neschopnosti zaměstnanců. Od roku 2015 se tato možnost ruší.
  • Podnikové školky. Zaměstnavatel bude mít možnost snížit daňový základ o náklady, které souvisí se zřízením péče o dítě v předškolním věku. Pokud budou tyto výdaje na straně zaměstnavatele zahrnuty do daňových výdajů a služba péče o dítě bude poskytována bezplatně nebo za zvýhodněnou cenu, pak se u zaměstnance bude jednat o zdanitelný příjem.
  • Rodiče s dětmi. Rodiče mohou uplatnit slevu na dani za výdaje spojené s umístěním dítěte v předškolním zařízení, hovoříme tedy o školkovném. Slevu bude moci uplatnit jeden z rodičů. Nově jsou zavedené i slevy na druhé a další dítě žijící ve společné domácnosti.
  • Nové povinnosti pro zaměstnavatele. Nově existuje povinnost vyžadovat potvrzení o poskytování daňového zvýhodnění v případě zaměstnanců, kteří vyživují děti ve společné domácnosti a žádají o daňové zvýhodnění na děti.
  • Nová zjednodušení pro zaměstnavatele. Správce daně bude nově zodpovědný za vybírání dluhu, který vznikne v důsledku chyby zaměstnavatele, která je způsobená nedostatečnými informacemi ze strany zaměstnanců. Dříve musel dluhy od zaměstnanců vymáhat zaměstnavatel.

Změny na daních se kromě výše uvedeného týkají i dalších oblastí

  • Životní pojištění jako odečitatelná položka. Zpřísňují se podmínky pro uplatnění daňového zvýhodnění u životního pojištění. Odečtení už není možné u soukromého životního pojištění, pokud pojistná smlouva umožňuje částečné výběry vložených peněz.
  • Podíly na zisku. Podíly na ziscích obchodních korporací mohou nově získat i osoby, které nevlastní podíl na korporaci. U zaměstnanců se výplata podílu považuje za příjem ze závislé činnosti, ostatním fyzickým osobám bude tento podíl zdaněn srážkovou daní. Právnické osoby zdaňují podíl na zisku v rámci obecného základu daně.
  • Oznamovací povinnost pro osvobozené příjmy. Fyzické osoby mají povinnost oznámit správci daně každý příjem osvobozený od daně z příjmů, pokud je vyšší než 5 milionů Kč. Sankce za nesplnění povinnosti se může pohybovat mezi 10 a 15 % neoznámeného osvobozeného příjmu.
  • Důchodci. Vrací se základní sleva na dani pracujícím důchodcům i důchodcům s příjmem z pronájmu. Důchodci mají možnost uplatnit slevu v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v kalendářním roce výdělečná činnost trvala. Spolu s tím se zavádí limit 840 tisíc Kč, při jehož překročení budou zdaňovány příjmy důchodců z pracovního poměru, podnikání nebo pronájmu.
Tento stručný přehled mapuje ty základní změny, které zaznamenal s příchodem roku 2015 zákon o daních z příjmů. Existují však i nová upřesnění v daňovém řádu a v zákoně o DPH. Celkový výčet změn najdete na informačním portálu Ministerstva financí České republiky.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. No, daňařské věci určitě nepatří mezi moje nejoblíbenější knihy, ale co se dá dělat. Člověk se v tom podnikání prostě musí tak nějak pořád vzdělávat. Bez toho to nejde. Mám sice účetní a daňařku, ale zároveň mám taky rád věci pod kontrolou, takže se snažím být v obraze i ze svojí vlastní vůle. ;-)

    OdpovědětVymazat