úterý 2. června 2015

Živnost: Její druhy a výše správních poplatků

Živností se rozumí soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.
Pokud jste se rozhodli, že uskutečníte svůj podnikatelský sen, je potřeba mít trochu přehled a znát určité souvislosti. Než zahájíte činnost, na živnostenském úřadě vyplníte Jednotný registrační formulář. Tím se zároveň přihlásíte k dani z příjmů a ke zdravotnímu i sociálnímu pojištění. Úředníci vám zároveň poradí, jaký druh živnosti zvolit. S sebou stačí mít občanský průkaz a peníze na správní poplatek za vyřízení žádosti.

Všeobecné podmínky pro provozování živnosti

Aby se osoba mohla stát živnostníkem, musí splňovat některé základní podmínky. Vedle náležitostí spojených s příslušným druhem živnosti jsou to především tyto dva požadavky:
  • Bezúhonnost.
  • Plná svéprávnost (nově může se souhlasem soudu podnikat i nezletilá osoba).

Druhy živností

1. Živnost OHLAŠOVACÍ
Dovoluje zahájit činnost bezprostředně po ohlášení živnosti. Nepodléhá žádné schvalovací proceduře. Ohlašovací živnosti jsou dále rozděleny do tří skupin.
  • Živnost řemeslná. Pro jejich provozování je nutné splňovat zákonem stanovené podmínky a je nezbytná i prokazatelná odborná způsobilost. Příkladem činnosti provozované při řemeslné živnosti může být kovářství, malířství, tesařství apod.
  • Živnost vázaná. I zde musíte splnit podmínku odborné způsobilosti. Oproti řemeslným živnostem vyžaduje vyšší nároky na získání oné odborné způsobilosti. Předmětem podnikání může být např. geologická práce, zpracování tabáku, oční optika apod.
  • Živnost volná. Od roku 2008 existuje jedna volná živnost a pod ní pak 80 oborů činností. Udělení volné živnosti nepožaduje prokázání žádné odborné způsobilosti. Musí být splněny pouze všeobecné podmínky.

2. Živnost KONCESOVANÁ
Může být provozovaná po udělení koncese, jak sám název napovídá. K provozování jakých činností je potřeba koncese? Jedná se o činnosti, na jejichž regulaci má stát zvláštní zájem. Jde např. o výrobu, úpravu a půjčování zbraní a střeliva, výbušnin, směnárenskou činnost apod.
Oprávnění k provozování koncesované živnosti vzniká až dnem nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese. I u tohoto druhu živnosti musí zájemce o podnikání splnit odbornou způsobilost.

Jak vysoký je správní poplatek?

Na začátku jsme si řekli, že k získání živnosti je potřeba vyplnit Jednotný registrační formulář, prokázat se občanským průkazem a zaplatit správní poplatek. Podíváme se teď alespoň orientačně, v jakých částkách se poplatky pohybují.
  • Přijetí žádosti o koncesi a ohlášení živnosti při vstupu do živnostenského podnikání: 1 000 Kč.
  • Další ohlášení živnosti či koncese: 500 Kč.
  • Změna rozhodnutí o udělení koncese: 500 Kč.
  • Vydání rozhodnutí o schválení odpovědného zástupce pro koncesovanou živnost: 500 Kč.
  • Vydání výpisu z živnostenského rejstříku po provedení oznámené změny: 100 Kč.
  • Vydání úplného nebo částečného výpisu z živnostenského rejstříku na žádost: 20 Kč za stránku.
  • Přijetí kontaktním místem veřejné správy: 50 Kč.
Živnostenské úřady naleznete alespoň po jednom v každém okresním městě. Podrobný seznam úřadů s kontaktními údaji naleznete zde.

2 komentáře:

  1. Osobně kdybych měl jít teď do živnosti znovu, tak nejdu do služeb, ale spíše do něčeho formou sběrného dvora. Jasně, je tam spousta administrace a papírování, ale když vidím, jak se v pohodě uživí firma na likvidace autobaterií Plzeň, tak si říkám, že dělat doma od počítače je sice příjemné, ale méně lukrativní.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za článek. Chtěl bych se ale na něco zeptat. Jak to vy, co podnikáte děláte s oslovováním nových klientů? Máte na to nějaké finty/triky? Díval jsem se na nějaké tipy na internetu na toto téma a docela mě zaujala možnost oslovování nových klientů telefonicky přes nějaké call centrum. Nemá s tím někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat