úterý 2. června 2015

Likvidace firem: Zrušení nebo likvidace?

Každý podnikatel se během své činnosti může jednou dostat do situace, kdy je pro něj ukončení podnikání nejlepší možnou cestou. Podíváme se společně na postup likvidace firmy, ke které dojdeme prostřednictvím zániku obchodní společnosti.

Zrušení a zánik obchodní společnosti upravují příslušné právní předpisy obchodního zákoníku. Proto je nutné postupovat při zániku společnosti podle zákonných ustanovení.

  • Podle obchodního zákoníku dochází nejprve ke zrušení společnosti a poté k jejímu zániku.
  • Obecně platí, že společnost zaniká ke dni, kdy byla vymazána z obchodního rejstříku.
  • Zrušení společnosti je věcí rozhodnutí rejstříkového soudu. Rozhoduje tak na základě návrhu státního orgánu nebo osoby, která dosvědčí právní zájem.

Zrušení obchodní společnosti

Obchodní společnost se ruší v následujících případech.

  • Uplynutím doby, na kterou byla založena.
  • Dosažením účelu, pro který byla založena.
  • Dnem uvedeným v rozhodnutí společníků nebo orgánu společnosti o zrušení společnosti. Jinak dnem, kdy bylo toto rozhodnutí přijato, dochází-li ke zrušení společnosti s likvidací.
  • Dnem uvedeným v rozhodnutí soudu o zrušení společnosti. Jinak dnem, kdy toto rozhodnutí nabude právní moci.
  • Dnem uvedeným v rozhodnutí společníků nebo orgánu společnosti, pokud dochází k zániku společnosti v důsledku fúze, převodu jmění na některého ze společníků nebo v důsledku rozdělení. Jinak dnem, kdy bylo toto rozhodnutí přijato.
  • Zrušením konkursu po splnění rozvrhového usnesení nebo zrušením konkursu z důvodu, kdy dlužník nemá postačující majetek.

S likvidací nebo bez likvidace

Zániku společnosti předchází její zrušení, které může být buďto s likvidací nebo bez ní.

  • Zrušení bez likvidace. Pokud přechází majetek společnosti na právního nástupce, společnost zaniká bez likvidace.
  • Zrušení s likvidací. Podnikání společnosti v tomto případě končí tím, že nemá věcné, ekonomické ani právní pokračování. Před svým zánikem musí ukončit hospodářskou činnost, vypořádat všechny své závazky vůči partnerům (státu, zaměstnancům, dodavatelům, věřitelům). Až posléze mohou být vypořádáni společníci. Likvidací se totiž ukončuje vztah mezi společností samotnou a jejími společníky.
Do likvidace vstupuje společnost ke dni, ke kterému je zrušena. Vstup do likvidace se zapisuje do obchodního rejstříku. Po dobu likvidace se užívá název společnosti, přičemž nese dovětek "v likvidaci". Formálně je existence společnosti ukončena výmazem z obchodního rejstříku.
Ke dni výmazu z obchodního rejstříku sestavuje společnost konečnou účetní uzávěrku a nejpozději do konce následujícího měsíce je povinna podat přiznání k dani z příjmů za uplynulou část zdaňovacího období.

3 komentáře:

  1. Paráda, mockrát díky za článek. Tímto procesem jsem si také prošel, takže z vlastní zkušenosti vím, že likvidace společností není nic snadného. Myslím si, že v dnešní době se mnohem více vyplatí nechat to třeba na konecpodnikani.cz nebo na nějaké podobné službě. Minimálně to dokáže ušetřit celou řadu starostí.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ono hodně záleží z jakého důvodu ta firma zaniká. Někdy je to jen změna právní formy. Jindy ale selže třeba akvizice klientů a najednou skončí byznys. A k tomu se ještě připojí třeba dluhy dodavatelům a problémy jsou na cestě. No, jak říkám. Hodně záleží na tom, z jakého důvodu to končí.

    OdpovědětVymazat