úterý 2. června 2015

Finanční úřady a jejich činnost

Finanční úřad má v České republice povahu organizační složky státu. Je to finanční orgán určený především pro správu daní. V následujícím článku se na chvíli podíváme do historie finančních úřadů a představíme si jejich základní činnost.


Historie

Původní finanční ředitelství a jemu podřízené finanční úřady byly zřízeny v roce 1991 na základě zákona o územních finančních orgánech. Od roku 2013 však došlo ke změně. Od té doby je na základě zákona o finanční správě České republiky podřízeno Ministerstvu financí Generální finanční ředitelství, které má sídlo v Praze. Tomu je pak podřízeno Odvolací finanční ředitelství se sídlem v Brně. Odvolacímu finančnímu ředitelství jsou pak podřízeny jednotlivé finanční úřady organizované podle samosprávných krajů. Za jejich činnost je odpovědný ředitel příslušného finančního úřadu.

Činnost finančního úřadu

Finanční úřady vykonávají správu daní, odvodů a záloh na tyto příjmy. Do jejich kompetence patří řízení o přestupcích v oblasti své působnosti a vybírání poplatků, odvodů, úhrad a pokut. Vedle toho spravují dotace a ukládají pokuty. Finanční úřady jsou institucí, která rozhoduje o výši pohledávky na daních a jimi spravovaných příjmech. Na základě pověření Ministerstvem financí poskytují mezinárodní pomoc při správě daní a provádějí vymáhání peněžitých pohledávek.
Přehledný rozcestník finančních úřadů naleznete na internetovém portálu státní správy.

1 komentář:

  1. Jako občas si říkám, že ta činnost finančních úřadů by mohla být trochu aktivnější. Sám jsem měl před devíti měsíci kontrolu, ze které mi doposud nepřišlo nějaké vyjádření. Jestli na to zapomněli, nevím. A to přitom nejsem žádný velký podnikatel. Spravuji pár webů a píšu pro magazíny jako https://magazin.pepe.cz/ různé inspirativní články, takže copywriting. :)

    OdpovědětVymazat